Jak přistoupit k rekonstrukci bytu v secesním domě?

Aktualizováno: 28. 2.

Byt v secesním domě ve staré zástavbě Prahy 5 jsme koupili v žalostném stavu, jak vidíte na fotkách. Plán byl vrátit kdysi krásnému bytu jeho zašlou slávu, to ovšem nešlo jinak než úplnou rekonstrukcí.


Původní stav

Dispozice se čtvercovou halou , 4 mi samostatnými pokoji, koupelnou a komorou nebyla vůbec špatná. Nebylo tedy nutné bourat příčky, ale stačilo upravit využití jednotlivých pokojů / prostor. Dvě největší místnosti v bytě – ložnice byly orientovány do ulice, menší dva - obývací pokoj a samostatnou kuchyní s balkonem do krásného zeleného vnitrobloku.


Řešení

Největší pokoje orientované do ulice s jižní orientací jsme pojali nově jako obývací pokoj a velkou kuchyň s jídelnou. Dva menší pokoje se severní orientací do tichého vnitrobloku se proměnily na dvě ložnice.




Koupelna

Velkorysých 110 m2 a 3+1 dispozice si v moderní době ovšem žádá více jak jednu malou koupelnu a samostatné WC. Bohužel všechny stěny byly nosné, nezbývalo než přijít s netradičním řešením - komoru přepažit a vytvořit nové druhé WC. V dosahu však nebyl přívod vody ani odpadní trubky. Řešení jsme našli s využitím přečerpávacího zařízení. Stávající malou koupelnu jsme propojili s přilehlým WC. Koupelna nyní sousedila nově s ložnicí s balkonem, tudíž jsme využili vodovodních trubek a blízkosti odpadu ve společné zdi a do ložnice umístíli luxusní walk in sprchu v prostoru. Jak v koupelnách, tak na WC byl použit bílý italský obklad Calaccatta.




Původní dřevěné parkety jsme renovovali, renovace se dočkaly i dveře a okna. Abychom podpořili monumentálnost vysokých stropů - do velkorysé haly jsme zakoupili lustr české značky Preciosa, do obývacího pokoje osvětlení extravagantního německého návrháře Haralda Gloockera...


Kuchyň

Ta byla vytvořena na míru truhlářem a využila se celá stěna až do stropu... Aby dojem nebyl, z důvodu vysokých stropů přeci jen těžkopádný, byla linka odlehčena na protilehlé straně – užitím jen spodních skříněk. Možné fádnosti bílé barvy na velké ploše jsme se vyvarovali netradičním obkladem hexagonového tvaru s nepravidelným užití různých odstínů šedi.

Náročná rekonstrukce trvala několik měsíců, ale byt oslovil nové majitele rychle – mladou lékařku a umělce, které nejvíce nadchlo původně nouzové řešení - otevřená walk in sprcha v ložnici.




DOPORUČUJEME

  • Má-li byt vysoké stropy, využijte je a „pracujte“ do výšky. Tzn kuchyńská linka či šatní skříně až do stropu, nešetřete na výrazném osvětlení.

  • Pokud máte v bytě původní prvky, snažte se je zachovat. Vždy budou vypadat lépe repasované dřevěné parkety než i ten nejdražší vinyl

  • Ne vždy je nutno při totálních rekonstrukcích bourat, někdy stačí pozměnit využití jednotlivých místností.





35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše